UKK – Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin-maksujen vastaanotto kauppiaalle

Onko kirjanpito hankalaa?

Jos sinulla on kirjanpitäjä, jolla on tarvittava tietämys ja ymmärrys Bitcoin-maksujen toiminnasta, pystyt helposti tuottamaan Bitcoin-nurkan avulla asentamillasi työkaluilla kirjanpitomateriaalit kirjanpitäjällesi. Autamme mielellämme myös kirjanpitäjääsi oppimaan Bitcoin-kirjanpidon, mikäli asia on hänelle vielä vieras.

Koituuko kirjanpidosta ylimääräisiä kuluja?

Kirjanpidosta ei pitäisi koitua tavalliseen maksuliikenteeseen verrattuna lisäkuluja. Joissakin olosuhteissa kirjanpito voi olla jopa kustannustehokkaampaa kuin korttimaksujen vastaanottaminen, koska Bitcoin-maksuja kohdellaan kirjanpidossa kuten käteismaksuja.

Voinko myydä vastaanottamani Bitcoinit heti euroiksi?

On oma valintasi, myytkö maksuina saamasi Bitcoinit heti euroiksi, vai pidätkö niitä yrityksesi taseessa pidempään. Mitä nopeammin myyt Bitcoinit euroiksi, sitä vähemmän altistut Bitcoinin kurssiheilahteluille, jotka lyhyellä tähtäimellä voivat olla alas päin, mutta historiallisesti pitkällä tähtäimellä kurssi on kehittynyt hyvin suotuisasti euron suhteen.

Bitcoin-huolet

Eikö Bitcoin ole hirvittävää energian tuhlausta?

Kaikki ihmisen toiminta hyödyntää energiaa. On perusteetonta väittää jonkin asian olevan tuhlausta, jos ei samaan aikaan tarkastella energiankäytöstä ihmiskunnalle koituvia hyötyjä. Bitcoin-verkko on ensimmäinen ja ainoa kaikille avoin, globaali ja sensuroimaton raha- ja maksuliikennejärjestelmä. Sen tarjoamat hyödyt realisoituvat eri maailman kolkissa eri tavoin. Sen olemassa olosta hyötyvät etenkin sellaisissa oloissa elävät ihmiset, joiden elämää haittaa korruptoitunut tai muutoin rikki oleva rahajärjestelmä.

Bitcoin-nurkassa on tarjolla materiaalia ja linkkejä esimerkkeihin maailmalta, missä kerrotaan miten Bitcoin tarjoaa akuuttia apua ihmisten ongelmiin esimerkiksi:

Eikös Bitcoinia käytä lähinnä rikolliset?

Edellisessä kappaleessa on lueteltu käyttökohteita, joissa Bitcoin ratkoo akuutteja oikeudenmukaisuusongelmia. Mitä tahansa ihmisen luomaa teknologiaa voidaan kuitenkin useimmiten käyttää sekä hyvään että pahaan. Rikollista toimintaa tukevat myös esimerkiksi salattu sähköpostiliikenne, salatut pikaviestinpalvelut ja käteismaksut.

Bitcoinin käytön laajuus rikolliseen toimintaan on verrattavissa muihin käteismaksamisen muotoihin. Esimerkiksi Citibankin (v 2020) tekemässä tutkimuksissa on todettu laittomien rahansiirtojen määrän olevan verrannollinen $-määräisten laittomien pankkisiirtojen määrään. Tutkimuksessa osoittautui, että n. 3% sekä Bitcoin-maksuista että pankkisiirroista olivat laittomaan toimintaan liitettävissä.

Eikö Bitcoinin kurssi heilahtele niin paljon, ettei sitä voi käyttää maksuvälineenä?

Bitcoinin kurssi on historiallisesti heilahdellut paljon. Enimmäkseen heilahtelu on tapahtunut suotuisana kurssikehityksenä, mutta aika ajoin myös suoranaisia kurssin romahduksia on nähty. Jokaisen Bitcoinia käyttävän tulisi arvioida oma riskinsietokykynsä itse, ja säästää Bitcoiniin ainoastaan sen verran kuin on valmis menettämään. Maksuvälineenä käymiseen kurssiheilahteluilla on vain vähän vaikutusta, koska vastaanottaja voi muuttaa halutessaan saamansa Bitcoinit heti euroiksi.

Eikö ole niin, ettei Bitcoin-verkko skaalaudu maailmanlaajuisen maksuliikenteen tarpeisiin?

Bitcoin-verkko on nuori keksintö, ja se muuttuu koko ajan. v. 2018 käyttöön otettu salamaverkko mahdollistaa Bitcoin-siirtojen voimakkaan skaalaamisen. Aika usein, kun kuulee puhuttavan “7 transaktiota sekunnissa maailmanlaajuisesti”-kritiikistä, kritiikin antaja ei ole tietoinen salamaverkon mahdollistamasta välittömästä ja jopa luottokortteja paremmin skaalautuvasta maksuliikenteestä.

Eikös bitcoin ole vanhaa teknologiaa? Miksen käyttäisi ethereumia tai dogecoinia?

Bitcoin-verkko on uniikki omassa kategoriassaan (kryptovaluutoissa). Se on ainoa protokolla, joka on aidosti hajautettu ja riittävän suurella louhintakapasiteetilla turvattu. Muiden kryptovaluuttojen ja “decentralized finance”-protokollien suurin ongelma on kuitenkin huijausten suuri määrä. Arviot vaihtelevat 90-99.9% välillä, useimpien arvioiden osuessa välin yläpäähän. Lisätietoa voi lukea esimerkiksi täältä.